Харківський авіазавод виконав замовлення для військово-медичного центру

Фото: АрміяInform

На Харківському авіазаводі розробили спеціальний герметичний бокс для військово-медичного клінічного центру.

Про це повідомляє Харків Times з посиланням на Інформаційне агентство МО України у м. Харків.

Від початку року в хірургічному відділенні Харківського військово-медичного клінічного центру Північного регіону було проведено понад 350 операцій.

Використання сучасних методик та спеціального обладнання дозволяє скоротити час проведення операційного втручання. Так, деякі операції з видалення сторонніх тіл – куль або осколків тривають лише 7-10 хвилин.

Фото: АрміяInform

Втім, навіть така швидкоплинна хірургічна операція повинна мати високий рівень безпеки лікування, однією зі складових якого є абсолютна стерильність медичних інструментів.

Для забезпечення стерильного зберігання хірургічного інструментарію до моменту його використання харківські військові медики спільно з фахівцями Харківського авіаційного заводу розробили спеціальний герметичний бокс, який дозволяє зберігати одночасно кілька комплектів стерильних медичних інструментів.

«Ці інструменти підтримуються в стерильності весь час. Якщо у нас є поранений, ми можемо взяти з боксу комплект інструментів, використати, при цьому решта інструментів у боксі залишається стерильними і їх можна використовувати для наступної операції», – розповів начальник операційного відділення ВМКЦ ПНР Юрій Бунін.

Фото: АрміяInform

За словами військового медика, використання даної розробки має інші плюси, наприклад, зменшення кількості циклів стерилізації хірургічних інструментів, що продовжує їх довговічність.

Стінки та внутрішні перегородки боксу для зручності виконані з прозорого скломатеріалу – так можна не відкриваючи зайвий раз дверцята перевірити наявність певних інструментів та, за необхідності, доповнити комплект.

Стерильність у середині самого боксу забезпечується використанням спеціального препарату, хімічні фактори якого вбивають будь-які шкідливі мікроорганізми.

Фото: АрміяInform

До речі, це не перший досвід співпраці Харківського авіазаводу з медичними установами.

Як розповіла Харків Times головний редактор заводської газети Олександра Ляшенко, інженери авіапідприємства спроектували і змайстрували апарат «штучне серце», який у 1965 році передали до Харківської лікарні невідкладної допомоги, і завдяки якому було врятовано тисячі людських життів.